Το Δράν

Στέφανος Τσιτσιπάς, εμβόλια

Είδωλα όποτε μας συμφέρει

Σάλο προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις του παγκόσμιας κλάσης τενίστα , Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος είπε πως θα εμβολιαστεί «μόνον όταν αυτό καταστεί υποχρεωτικό» για τη συμμετοχή του στους αγώνες. Γνωστός λοιμωξιολόγος και ο υπουργός ανάπτυξης, διψώντας για διχασμό σχολίασαν τη δήλωση του τενίστα, με τον πρώτο να ασκεί σφοδρή κριτική και τον δεύτερο να περιορίζεται στην λακωνική φράση «κρίμα». Ο γνωστός λοιμωξιολόγος και καθηγητής χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Τσιτσιπά, ως «ήσσονος σημασίας», σε ανάρτησή του στο Twitter. 

Όπως έχω τονίσει και σε άλλα μου άρθρα ζούμε σε μια περίοδο έντονου παραλογισμού που πραγματικά κυριαρχεί σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Το πιο σωστό είναι να σκεφτόμαστε με ερωτήσεις, όπως ο Σωκράτης (Σωκρατική διαλεκτική), προκειμένου να καταλάβουμε επιτέλους, να κράξουμε η όχι τον Τσιτσιπά ρίχνοντας του βέλη επειδή του αρέσουν τα «Harrods». Προ ολίγων μηνών ο Στέφανος πρωταγωνίστησε σε ένα «σποτάκι» της καμπάνιας «Μένουμε ασφαλείς». Μέσα σε αυτό το σποτάκι 3 λεπτών περίπου μας παροτρύνει να πλένουμε τα χέρια μας (λέγοντας δυο φορές το “happy birthday to you”) , να προσέχουμε εμείς οι νέοι για να μην κολλήσουμε τους μεγαλύτερους και κυρίως «να ακούμε τους ειδικούς». Ας αναρωτηθούμε αρχικά γιατί επιλέχθηκε ο Στέφανος για να μας παροτρύνει να ακούμε τους ειδικούς; Η λογική απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως αποτελεί ένα άτομο με επιρροή, ειδικά στη νεολαία. Άρα μήπως το τι λέει ο Στέφανος δεν είναι και τόσο  ήσσονος σημασίας τελικά κύριε λοιμωξιολόγε; Γιατί χρειαζόσασταν εσείς και η πολιτεία ένα άτομο, που τώρα το υπονομεύετε όσον αφορά τη γνώμη του,  για να κάνετε τη νεολαία να σας ακούσει; Το γεγονός ότι υπάρχει λιγότερη εμπιστοσύνη από την κοινωνία στους συστημικούς επιστήμονες και περισσότερη σε έναν 22 χρόνο που με ρακέτα χτυπάει ένα μπαλάκι είναι κατά τη γνώμη μου μια αποτυχία, που οφείλεται εξ’ ολοκλήρου σε όλους αυτούς τους «ειδικούς», οι οποίοι δεν αποπνέουν εμπιστοσύνη τελικά.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, κάθε πρωΐ στα τηλεοπτικά κανάλια ανακυκλώνονται τα ίδια ονόματα «λοιμωξιολόγων», θυμίζουν σε έναν βαθμό τους αστρολόγους που βρίσκονται κάθε μέρα σε ένα πρωινάδικο για να αναλύουν τα ζώδια. Σαν να μην έφτανε αυτό αυτοί οι λοιμωξιολόγοι επαναλαμβάνουν τις περισσότερες φορές συνέχεια τα ίδια, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η πανδημία. Για παράδειγμα ακόμα κάποιοι από αυτούς μιλούν για το τείχος ανοσίας που πρέπει να δημιουργηθεί. Πως να δημιουργηθεί αγαπητοί «λοιμωξιολόγοι»; Με την μετάλλαξη δέλτα να καλπάζει, η οποία προσβάλλει και εμβολιασμένους; Στο Ισραήλ πλέον οι μισές περιπτώσεις κορωνοϊού αφορούν εμβολιασμένους πολίτες, ενώ πρόσφατα η δημιουργός του AstraZeneca εμβολίου επισήμανε πως «η δημιουργία τείχους ανοσίας είναι ανέφικτη καθώς συνέχεια θα δημιουργούνται νέες μεταλλάξεις του ιού οι οποίες θα είναι πιο μεταδοτικές και θα προσβάλλουν και τους εμβολιασμένους» ( διαβάστε τη δήλωση πατώντας εδώ). Όλα τα παραπάνω στοιχεία, που παρουσιάζονται από τον διεθνή τύπο, γιατί παραμένουν στην αφάνεια από την ομάδα των «λοιμωξιολόγων»; 

Μπορούμε λοιπόν, έχοντας όλα όσα ειπώθηκαν υπόψη, πως η εμπιστοσύνη απέναντι στους επιστήμονες έχει κλονιστεί και αυτό αποτυπώνεται από τη δραματική μείωση στους ρυθμούς εμβολιασμών. Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται στην έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Για παράδειγμα δεν υπάρχει ούτε ένα επίσημο έγγραφο που να αναφέρει πόσοι εμβολιασμοί έγιναν και πόσοι από αυτούς είχαν παρενέργειες, όποιες και αν ήταν αυτές. Αυτό ακριβώς δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την κυριαρχία των fake news, των θεωριών συνομωσίας και της ανασφάλειας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς λύνεται αυτή η κατάσταση; Η απάντηση είναι δημόσιος διάλογος των επιστημόνων μεταξύ τους, επιστημόνων που θεωρούνται «συστημικοί» και «αιρετικοί». Για παράδειγμα ο πρώην καθηγητής ποινικού δικαίου, Κωνσταντίνος Βαθιώτης, επικρίνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ας τον καλέσει λοιπόν κάποιο κανάλι στην εκπομπή του, όπου θα συνομιλήσει μαζί με άλλους καθηγητές οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη και ας κρίνει ο τηλεθεατής τελικά ποιός έχει δίκιο. Ας μην ξεχνάμε μια σημαντική παράμετρο, η επιστήμη διαχρονικά εξελίσσεται μέσα από την αμφισβήτηση, αν δεν ίσχυε αυτό τότε θα ονομαζόταν διαφορετικά, «δόγμα» ίσως.

*Προσθήκη εξέλιξης: Ο κ. Σαρηγιάννης μόλις δήλωσε πως δεν θα έχουμε ποτέ ανοσία αγέλης, οχτώ μέρες άργησε μόνο…

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *