Το Δράν

bts

BTS: Ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση

Οι BTS , που αποτελούνται από τους RM, SUGA, J-Hope, Jin, V, Jungkook και Jimin, είναι το πλέον γνωστότερο Νοτιοκορεάτικο συγκρότημα, το οποίο «σάρωσε» στην χθεσινή βραδιά στα American Music Awards (AMA’s). Κέρδισαν 3 βραβεία συναγωνιζόμενοι τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα οι νίκες του συγκροτήματος ήταν οι εξης: «Favorite Pop Song» , «Favorite Pop Duo or Group» και «Artist of the Year». Ξεχώρισε επίσης το «performance» των BTS , οι οποίοι τραγούδησαν το πολυαγαπημένο «Butter» και το «My Universe» μαζί με τους Coldplay, ένα τραγούδι αποκλειστικά αφιερωμένο στους φανς τους.

Οι BTS όμως δεν βρίσκονταν πάντα στην κορυφή… Μάλιστα, ξεκίνησαν πολύ χαμηλά για να φτάσουν να είναι οι αστέρες της Kpop και ολόκληρης της σημερινής μουσικής βιομηχανίας χωρίς μάλιστα να έχουν την υποστήριξη των γονιών τους. Η ιστορία τους είναι πραγματικά συγκινητική , αλλά και εμψυχωτική…

Από την αρχή υπήρχαν πολλά προβλήματα για αυτούς… Το γεγονός ότι προέρχονταν από μια σχεδόν ασήμαντη και ανύπαρκτη εταιρεία, την BigHit Entertainment, δεν τους έδινε προβάδισμα, αντιθέτως ήταν μια συνεχής υπενθύμιση ότι κάθε μέρα έπρεπε να δουλεύουν όλο και πιο σκληρά ως trainees, για να φτάσουν τον στόχο τους. Είναι φοβερό το ότι μοίραζαν φυλλάδια στην Κορέα για να τους παρακολουθήσει ο κόσμος σε τοπικές και μικρής χωρητικότητας συναυλίες. Οι BTS έκαναν ντεμπούτο στις 13 Ιουνίου 2013 με το τραγούδι ”No More Dream”, το οποίο δεν έγινε ευρέως γνωστό. Οι δυσκολίες συνεχίστηκαν και μετά το ντεμπουτό τους, καθώς κατηγορήθηκαν για λογοκλοπή , τα κορεάτικα ραδιόφωνα δεν τους προωθούσαν(και ακόμη δεν τους προωθούν), τα κορεάτικα shows τους εξευτέλιζαν , αποδοκιμάζονταν κοινωνικά καθώς δεν πληρούν τα κορεάτικα πρότυπα ομορφιάς και δέχτηκαν fat-shaming. Ως συνέπεια, ο Jimin ανάγκασε τον εαυτό του να τρώει 1 κανονικό γεύμα κάθε 10 μέρες, επειδή το κοινό τον αποκαλούσε ‘chubby’.

Τα πράγματα κύλησαν απελπιστικά μέχρι το 2015, όποτε οι BTS έβγαλαν το τραγούδι ‘I NEED U’ , το οποίο έλαβε την πρώτη τηλεοπτική νίκη για το συγκρότημα. Αν αυτό το τραγούδι δεν πήγαινε καλά , η εταιρεία είχε αποφασίσει να διαλύσει τους BTS. Από το 2015 οι BTS λάμβαναν όλο και περισσότερη προσοχή από το κοινό και γίνονταν όλο και πιο αγαπητοί, ειδικά μετά την κυκλοφορία του ‘DOPE’ . Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των μελών στην παραγωγή των τραγουδιών , με πιο σπουδαία την συμβολή του RM και του SUGA.

Aυτό που επίσης πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι ΒΤS χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , κυρίως το Twitter, και κατάφεραν να γίνουν γνωστοί πρώτα στην Δύση και μετά στην Κορέα. Γι’αυτο και το 2017 το θρυλικό τραγούδι ‘MIC DROP’ με τον γνωστό ράπερ Desiigner και τον Steve Aoki έγινε ευρέως γνωστό. Άλλα τραγούδια των BTS που κυκλοφόρησαν το 2017 και έγιναν γνωστά είναι το ‘DNA’ , το οποίο ήταν το πρώτο τους τραγούδι στο YouTube που ξεπέρασε τις 1δις προβολές , το ‘Not Today’ και το ‘Blood Sweat and Tears’ (το οποίο παραμένει ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια τους).

Το 2018 ήταν το έτος που οι BTS εκτοξεύτηκαν στην κορυφή. Κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Love Youself: Answer», το οποίο έφερε τον τίτλο του «most-selling» άλμπουμ της χρονιάς. Το τραγούδι ‘FAKE LOVE’ από το άλμπουμ έγινε τεράστια επιτυχία, όπως και το ‘IDOL’. Στο μεταξύ συνεργάστηκαν με την UNICEF για την καμπάνια ‘Love Yourself’ και οργάνωσαν μια επιτυχή παγκόσμια περιοδεία.

Οι BTS έκαναν την επιστροφή τους το 2020 με το άλμπουμ τους «Map of the soul:7» , το οποίο απεδείχθη εξίσου επιτυχημένο ,αφού έγινε «the most-selling» άλμπουμ του 2020. Μεγάλες επιτυχίες είναι το ‘Boy with luv’ σε συνεργασία με την γνωστή Halsey (το οποίο επίσης έχει ξεπεράσει τις 1δις προβολές στο Youtube) , το ‘ΟΝ’ , το οποίο έχει κυκλοφορήσει και σε παραλλαγή με την SIA, το ‘Make it Right’ , το ‘Black Swan’ και το ‘We are bulletproof: the Eternal’. Πρέπει να επισημανθεί ότι όλα τα τραγούδια του εν λόγω άλμπουμ κατέλαβαν μία θέση στο Billboard Hot100!

Το 2021 οι BTS μας χάρισαν δύο επιτυχίες , το ‘Dynamite’ και το ‘Butter’ , οι οποίες έχουν μόνο αγγλικούς στίχους. Αμέσως κατάφεραν το καθένα να κατακτήσει την 1η θέση στο Billboard Hot10 και να ξεπεράσει τις 1δις προβολές στο YouTube. Μάλιστα οι BTS έκαναν ρεκόρ αφενός επειδή μέσα σε 24 ώρες το ‘Butter’ έφτασε τις 110 εκατομμύρια προβολές(!) και αφετέρου έγιναν το 1ο κορεάτικο γκρουπ που έλαβε υποψηφιότητα για GRAMMY βραβείο με το τραγούδι ‘Dynamite’.

Ο δρόμος για τους BTS δεν ήταν καθόλου δεδομένος. Ακόμη και τα χρόνια της επιτυχίας τους έγιναν πολλές συζητήσεις για την διάλυση τους , ενώ ταυτόχρονα είχαν πάντα να αντιμετωπίσουν το μίσος, την επίκριση, τραυματισμούς και ψυχικά προβλήματα. Παρόλα αυτά παρέμειναν προσηλωμένοι στην δουλειά τους και τον στόχο τους με μεγάλη ταπεινότητα, γι’αυτό και έχουν κερδίσει τον σεβασμό και την αγάπη τόσων ανθρώπων. Η δισκογραφία τους είναι τόσο πλούσια , που κάποιος μπορεί να περιηγηθεί σε πολλά είδη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το φιλανθρωπικό έργο καθενός μέλους ξεχωριστά , αλλά και του γκρουπ συνολικά.

Θα ήθελα να κλείσω με δύο αποφθέγματα του SUGA: «Οι BTS είναι ένα θαύμα. Ούτε εγώ δεν θα μπορούσα να φτιάξω μία τέτοια ομάδα , αν μου το έλεγες.» και «Η φήμη ήρθε τόσο απότομα , που νομίζω ότι και το τέλος των BTS θα έρθει εξίσου απότομα»