Το Δράν

Andrew Tate

Andrew Tate: Η προσωποποίηση της φαλλοκρατικής προπαγάνδας στα social media

Η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτυακού  κόσμου, με αφορμή τόσο την πανδημία του COVID-19 και την συνακόλουθη ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών μορφών κοινωνικής συναναστροφής, όσο και την γενικότερη τεχνολογική εξέλιξη, ευνόησε την εμφάνιση νέων μεθόδων αποκόμισης προσόδων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η καριέρα του ‘’influencer’’. Η λέξη αυτή, που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της, αναφέρεται σε ορισμένα άτομα που κατέχουν μεγάλο ακροατήριο σε μία ή περισσότερες διαδικτυακές πλατφόρμες (π.χ Instagram, TikTok κ.α). Αυτές οι πασίγνωστες  online προσωπικότητες ουσιαστικά ‘’ζουν’’ στο Διαδίκτυο, προβάλλοντας στιγμιότυπα από την ιδιωτική τους  ζωή και τα ταξίδια τους, έως τις ιδεολογίες και τα ιδανικά τους, με στόχο την συγκέντρωση προβολών, συνδρομητών και, εν τέλει, χορηγών και χρημάτων.

Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο δημόσιο πρόσωπο, οι δηλώσεις των influencer τοποθετούνται πάντοτε υπό τον μεγεθυντικό φακό της μάζας. Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν σοφά την πλατφόρμα τους, προωθώντας πρότυπα ανεκτικότητας, αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας, και επηρεάζοντας θετικά τους θαυμαστές τους. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις, άνθρωποι δηλαδή που κατέχουν τεράστιο βαθμό επιρροής και εξουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως απόρροια των αμφιλεγόμενων ιδεολογιών που πρεσβεύουν, και εκμεταλλεύονται με κάθε ευκαιρία τη θέση τους, προκειμένου να ‘’δηλητηριάσουν’’ περεταίρω το ραγδαία αυξανόμενο ακροατήριό τους με τις οπισθοδρομικές απόψεις τους.

Ο λόγος φυσικά για τον Andrew Tate, ο οποίος έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει 4,5 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram και 396 χιλιάδες ακολούθους στο TikTok, δημοσιεύοντας συμβουλές που απευθύνονται αμιγώς στον αντρικό πληθυσμό, και προωθούν το πρότυπο του ‘’alpha male’’, δηλαδή του ‘’αρσενικού – ηγέτη’’. Η πλειονότητα των δημοσιεύσεών του Tate στοχεύει στην παρακίνηση των ανδρών να αποτελούν τους μοναδικούς εργαζόμενους (και, συνεπώς, τους μοναδικούς εισοδηματίες) του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, περιορίζοντας τις γυναίκες στα οικιακά, την κυοφορία και την φροντίδα των παιδιών. Σε πολλές από τις δηλώσεις του σε συνεντεύξεις έχει αναφερθεί στις γυναίκες ως ‘’αντικείμενα’’, ως ιδιοκτησίες και υποχείρια των συζύγων τους.

Ωστόσο, ο Andrew Tate δεν έχει μείνει μόνο στις θεωρητικές δηλώσεις  περί ‘’αδυναμίας’’ της γυναικείας φύσης. Τον Απρίλιο του 2022 κατηγορήθηκε από τις ρουμανικές αρχές τόσο για εμπορία ανθρώπων, όσο και για ενδοοικογενειακή βία.

Είναι πραγματικά θλιβερό πως, ακόμη και ύστερα από όλες αυτές τις κατηγορίες, την αντίσταση από φεμινιστικά κινήματα, και τη γενικότερη επίκριση που έχει υποστεί, η παρουσία του Tate στα social media εξακολουθεί να είναι ισχυρή, επιτρέποντάς του να συνεχίζει τη διαφθορά του κοινού του, το οποίο απαρτίζεται ακόμη και από ανήλικα παιδιά, έως και δεκατριών ετών. Οι μεγαλύτερες πλατφόρμες της εποχής μας, που διατρανώνουν πως ύψιστη προτεραιότητά τους είναι η ασφάλεια των χρηστών τους και η αποφυγή της παραπληροφόρησης, αρνούνται –πιθανότατα για κερδοσκοπικούς λόγους-, να περιορίσουν την παρουσία του Andrew Tate, αγνοώντας πως με τις πράξεις τους αυτές, ενδεχομένως γίνονται συνένοχοι στην διάπλαση των μελλοντικών σεξουαλικών εγκληματιών, κακοποιών, αντιφεμινιστών και σεξιστών.