Ο γνωστός σε όλους από τις πολυάριθμες επιτυχημένες εταιρείες του- όπως είναι η εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας SpaceX και η εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων και ενεργειακών συστημάτων Tesla, Inc- Elon Musk, πρόσφατα (στις 27/10/2022) ολοκλήρωσε την εξαγορά του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από εκείνη την ημέρα οι σχετικές του δραστηριότητες μόνο αντιδράσεις και σάλο έχουν προκαλέσει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις πρώτες κινήσεις του ήταν η απόλυση του Παράγκ Αγκραβάλ, του επικεφαλής του Twitter, καθώς και άλλων δύο ηγετικών στελεχών. Το tweet του που ακολούθησε “The bird is freed” («το πουλί ελευθερώθηκε») τα λέει όλα όσον αφορά στην αιτιολογία αυτής του της επιλογής.
Οι παλινωδίες, όμως, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς μόλις λίγες ημέρες αργότερα αποφάσισε να απολύσει σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό του Twitter (περίπου 3.700 θέσεις εργασίας). Οι απολύσεις έπληξαν πολλά τμήματα σε ολόκληρη την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων μηχανικής και μηχανικής εκμάθησης, των ομάδων που διαχειρίζονται την εποπτεία περιεχομένου και των τμημάτων πωλήσεων και διαφημίσεων. Σημειωτέον, μάλιστα, ότι ο Muskφαίνεται να απολύει και όποιον τολμάει να τον αμφισβητήσει ή να τον κριτικάρει. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό του Eric Frohnhoefer,προγραμματιστή του Twitter για Android συσκευές από το 2016 έως τις 13/11/2022, ημέρα όπου ο κ. Frohnhoefer έκανε το «λάθος» να αντιτεθεί με δημόσιο tweet του σε δήλωση του Elon Musk για τις αργές ταχύτητες της πλατφόρμας σε πολλές χώρες.
Αυτές του οι κινήσεις τον έχουν βάλει στο στόχαστρο πάμπολλων αρνητικών κριτικών ανά τον κόσμο, τον έχουν καταστήσει αντιπαθή, ενώ έχουν δημιουργήσει και ένα κράτος μεγάλης αβεβαιότητας στα εγχώρια του Twitter. Αποτέλεσμα αυτού είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι να αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης σε άλλους κολοσσούς, όπως είναι η Google και η ΜΕΤΑ.
Εντούτοις, ο Musk, έχει προβεί και σε κάποιες θετικές δηλώσεις και ενέργειες κατά την διαχείριση του. Η κυριότερη είναι αυτή που σχετίζεται με την ελευθερία του λόγου, την οποία θέλει να προασπίσει με κάθε τρόπο. Σε σχετικό του tweet ανέφερε μάλιστα «Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατίας που λειτουργεί και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης, όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.» Αυτή του η θέση τον έχει οδηγήσει σε ορισμένες αμφιλεγόμενες (και για κάποιους εσφαλμένες) κινήσεις, όπως είναι η επανενεργοποίηση του λογαριασμού του τέως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Donald J. Trump, καθώς και του πρώην kickboxer και τωρινής διάσημης διαδικτυακής προσωπικότητας Andrew Tate. Εν συνεχεία, κορυφαία προτεραιότητα για τον Musk, όπως έχει δηλώσει, είναι να δώσει τέλος στο φαινόμενο των «στρατών bot», δηλαδή σε spam λογαριασμούς, που είτε θέλουν να προπαγανδίσουν είτε να εξαπατήσουν χρήστες. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως όποια πορεία επιθυμεί ο Muskνα ακολουθήσει το Twitter, αυτή θα επιλεγεί, είτε αυτή σχετίζεται με τον αλγόριθμό του και το αν θα είναι ανοιχτού ή κλειστού κώδικα είτε αφορά τις γενικότερες δυνατότητες του χρήστη κατά την παραμονή στην πλατφόρμα (π.χ. δυνατότητα επεξεργασίας των αναρτήσεων, μπλε verification δίπλα στο όνομα κτλ.).
Ολοκληρώνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Elon Musk δεν είναι παρά ένας επιχειρηματίας, όπου ο βασικός του σκοπός μέσω της εξαγοράς του Twitter είναι το κέρδος και η αύξηση του net worth του, δηλαδή του συνόλου των οικονομικών του δυνατοτήτων. Αυτό το γεγονός δικαιολογεί και τις σεισμικές αλλαγές που έχει φέρει στην πλατφόρμα, καθώς και την στάση του απέναντι στους υπαλλήλους του, στους οποίους έστειλε και τελεσίγραφο την Τετάρτη 16/11 τα ξημερώματα είτε να δεσμευτούν σε ένα νέο «σκληροπυρηνικό» Twitter είτε να αποχωρήσουν από την εταιρεία. Τους έδωσε μάλιστα και προθεσμία μίας ημέρας να υπογράψουν την δέσμευση, ενώ, σε περίπτωση που κάποιος αφήσει να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, τόνισε ότι θα αποχωρήσει με αποζημίωση απόλυσης, η οποία υπολογίζεται σε τρεις μισθούς. Επεξηγώντας τι εννοεί με την έννοια «σκληροπυρηνικό», ο Musk έγραψε σχετικά στους υπαλλήλους του «Αυτό θα σημαίνει να δουλεύεις πολλές ώρες σε υψηλή ένταση […] Μόνο η εξαιρετική επίδοση θα αποτελεί επιτυχή βαθμό». Αυτές του οι ενέργειες, σε συνδυασμό με μια νέα πολιτική που επιβάλλει την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο, άρα και το τέλος της τηλεργασίας (με ελάχιστες εξαιρέσεις), μας θυμίζουν ολοκληρωτισμό και εργασιακό μεσαίωνα. Ταυτόχρονα, πάντως, δείχνουν τις σαφείς προθέσεις του ElonMusk με το Twitter και την επιθυμία του να το ξαναφέρει στην κορυφή.
Το αν το εγχείρημα του αυτό θα στεφθεί με επιτυχία ή θα ναυαγήσει (όπως πρόσφατα έγινε με την ιδέα του για το Blue Verified και την μηνιαία χρέωση 7,99$ στους χρήστες), μόνο ο χρόνος θα καταδείξει.