Το Δράν

Τουρκία και Ανθρώπινα δικαιώματα: δύο λεξεις αντιμαχόμενες

Τουρκία και Ανθρώπινα δικαιώματα: δύο λεξεις αντιμαχόμενες

Όταν οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως διαφυλάττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα κάποιες άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Τουρκία ακολουθώντας – τα τελευταία χρόνια – αυταρχικές και εθνικιστικές πολιτικές τα καταπατούν και τα παραβιάζουν συνεχώς. Η βία κατά των γυναικών και η μη αποδοχή των σεξουαλικών προτιμήσεων των ανθρώπων, όπως επίσης, και οι φυλακίσεις δημοσιογράφων αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα στην Τουρκία και συνιστούν την πιο ντροπιαστική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσφατα , η Τουρκία εγκατέλειψε την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών , καθώς – όπως αναφέρει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών – οι νόμοι (της Τουρκίας ) προστατεύουν τις γυναίκες από την βία. Ωστόσο , από την πρώτη κιόλας μέρα που αποχώρησε η Τουρκία , η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε μέρα με πολλά κρούσματα βίας κατά των γυναικών και αυτό γίνεται καθώς οι άνδρες νιώθουν ότι έχουν μια ιδιόμορφη «εξουσία» πάνω στις γυναίκες. Κάθε μέρα στην Τουρκία δολοφονείται ή κακοποιείται μία γυναίκα. Δολοφονείται , γιατί τόλμησε να ζητήσει να χωρίσει τον σύζυγό της , καθώς μπορεί να πιέζεται μέσα σε αυτόν τον γάμο ή κακοποιείται , γιατί οι νόμοι της χώρας είναι πολύ ελαστικοί για τους άνδρες – θύτες.

Στην Τουρκία , η « ιδανική γυναίκα » είναι αυτή που δεν μπαίνει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με κοντά παντελόνια , η « ιδανική γυναίκα » είναι αυτή που όταν εγκυμονεί δεν κυκλοφορεί έξω , όπως επίσης , η « ιδανική γυναίκα » είναι αυτή που παντρεύεται, καθώς στη χώρα δεν νοείται γυναίκα ανύπαντρη. Αυτά τα πρότυπα θέλει η Τουρκία , δηλαδή γυναίκες σκλάβες στους άνδρες τους , χωρίς ελευθερίες και δικαιώματα , χωρίς να μπορούν να διασκεδάζουν και χωρίς να κάνουν ακόμη και απλά πράγματα που κάνουν γυναίκες της δύσης , διότι φοβούνται για το πώς θα τους αντιμετωπίσουν οι άνδρες τους.

Άλλη μία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η μη αποδοχή των σεξουαλικών προτιμήσεων των ανθρώπων. Τον Ιούνιο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη διοργανώθηκε το GAY PRIDE, στο οποίο όμως η αστυνομία επενέβη και έριξε μέχρι και δακρυγόνα προκειμένου να το σταματήσει , ενώ προσήγαγε πολλούς , καθώς οι τουρκικές αρχές το είχαν απαγορεύσει. Για ακόμη μία φορά η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσαγάγει στο αστυνομικό τμήμα ανθρώπους που συμμετέχουν σε μία εκδήλωση για τα δικαιώματα τους ενάντια στην ανισότητα , στα στερεότυπα , τον ρατσισμό , αλλά και στις απειλές που πολλές φορές δέχονται , οι οποίες συχνά οδηγούν στη βία με θύματα LGBT.

Στην Τουρκία ένας LGBT – λόγω της ομοφοβίας που καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση – βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές διακρίσεις , όπως για παράδειγμα να μην μπορεί να βρει δουλειά , να μην μπορεί να νοικιάσει σπίτι, ακόμη και να έχει κακή αντιμετώπιση σε νοσοκομεία.

Επίσης, η Τουρκία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, κατέχει την 1η θέση στις φυλακίσεις δημοσιογράφων και αυτό γιατί συχνά παρατηρείται το φαινόμενο δημοσιογράφοι, οι οποίοι είτε αποκάλυψαν σκάνδαλα είτε απλώς λένε την γνώμη τους για αυτά που πράττει το καθεστώς Ερντογάν, να φυλακίζονται με πολύ σοβαρές κατηγορίες.

Συνοψίζοντας , η Τουρκία, η οποία θέλει να ενταχθεί στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέχει πολύ από αυτό το εγχείρημα, διότι δεν σέβεται ό,τι δίκαιο υπάρχει (διεθνές, της θάλασσας κ.α.) και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντί να τα διαφυλάττει και να τα προασπίζεται. Άλλωστε, η Τουρκία είναι μία χώρα μη ειρηνική και απρόβλεπτη, η οποία εδώ και 48 χρόνια κατέχει παράνομα το βόρειο κομμάτι της Κύπρου…