Το Δράν

Οι ελληνοτουρκικέ σ σχέσεις ξανά στο προσκήνιο

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ξανά στο προσκήνιο

Για μία ακόμα φορά ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε προκλητικές δηλώσεις. Για μια ακόμα φορά παραληρεί. Για μία ακόμα φορά και για ένα ακόμα καλοκαίρι, η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που ουκ ολίγες φορές έχει αντικρίσει.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών του ανατολικού αιγαίου, προχώρησε ξανά σε μία οξύτατη ρητορική απέναντι στην Ελλάδα. Έχοντας ήδη αναγγείλει τις προηγούμενες μέρες μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, πως για ακόμη μία φορά οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα κλείσουν, έκανε πρωτοφανείς δηλώσεις που τραβάνε ακόμα περισσότερο το σχοινί.  Και ειδικά σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία πασχίζει και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει για 110ηη μέρα!

Αλλά εδώ είναι το κλειδί. Γιατί ο Ερντογάν να κάνει αυτές τις δηλώσεις ενώ έχει τόσα προβλήματα στο εσωτερικό και ενώ έχει ανοικτό στρατιωτικό μέτωπο στην βόρεια Συρία; Γιατί να ανοίξει και άλλο μέτωπο με την Ελλάδα; Και η απάντηση είναι απλή : Οικονομία. Γιατί όποτε ο Ερντογάν στρέφει τα βλέμματα στην εξωτερική πολιτική είναι κυρίως όποτε η μουρμούρα στο εσωτερικό της χώρας για τα οικονομικά της, αρχίζει και βουίζει στα αυτιά του σε σημείο να τού προκαλεί πονοκέφαλο. Και ποια είναι η καλύτερη λύση να σταματήσεις τα μουρμουρητά; Να τονώσεις πάλι το εθνικιστικό φρόνημα και να επιτεθείς εκ νέου στην Ελλάδα. Και φυσικά 1 χρόνο πριν γίνουν οι τουρκικές προεδρικές εκλογές.

Και θα μου πείτε ωραία και τι έγινε; Για μία ακόμα φορά ο Ερντογάν προκαλεί. Τι το σπουδαίο έχει τώρα; Το σπουδαίο είναι ότι αυτή την φορά οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού παρουσιάζουν μια παραπάνω προκλητικότητα από την συνηθισμένη. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρωθυπουργός πήγε πριν λίγες μέρες στην Σμύρνη να παρακολουθήσει (μαζί με τον ακροδεξιό του έτερο Ντεβλέτ Μπαχτσελί)  μία στρατιωτική άσκηση. Και ναι όπως όλοι περίμεναν προχώρησε πάλι σε δηλώσεις, οι οποίες μόνο φιλικές δεν χαρακτηρίζονται. Σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα λοιπόν ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ελλάδα καλά θα κάνει να σταματήσει την στρατικοποίηση νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο λέγοντας: «Προειδοποιούμε την Ελλάδα, όπως πριν από έναν αιώνα, να μείνει μακριά από όνειρα και πράξεις που θα οδηγήσουν σε τύψεις και να συνέλθει.» και πως: «Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις, δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά». Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος χτες επανέλαβε το ίδιο μοτίβο δηλώσεων : « όταν πριν 100 χρόνια οι πρόγονοί σου (αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη) πήγαν να κάνουν τέτοια, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο, θα είναι βαρύ το τίμημα»

Με προκλητικότητα που αντίστοιχό της ίσως δεν έχουμε ξαναδεί ο Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνω στην Σμύρνη, αλλά και στην ομιλία του χτες σε συνέδριο της νεολαίας του κόμματός του, προειδοποίησε την Ελλάδα –όπως μπορεί ήδη να καταλάβατε- για μία νέα μικρασιατική καταστροφή! Είναι σαφές πως μία τέτοια δήλωση μόνο να μην ταρακουνήσει δεν γίνεται.

Η Ελλάδα από την δική της πλευρά, ενισχυμένη στρατιωτικά και σε επίπεδο συμμαχιών, συνεχίζει την σταθερή, χωρίς προκλητικότητα και λακωνική ρητορική της δηλώνοντας συνεχώς πανέτοιμη και σε επιφυλακή να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της ανά πάσα στιγμή. Χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, δήλωσε ξανά αυτό που η Ελλάδα δηλώνει τόσο καιρό: «Επαναλαμβάνω η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση αυτής της έντασης. Κινούμαστε σε μία άλλη αντίληψη και σε μία άλλη λογική». Και φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει αλλιώς ειδικά σε ένα καλοκαίρι που ο τουρισμός αναμένεται να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν θέλει να δημιουργεί εντάσεις.

Το ερώτημα που εγείρεται αυτή τη φορά; «Πού το πας κύριε Ερντογάν;». Είναι μια ακόμη φορά σκέτων προκλητικών δηλώσεων ή έχεις κάτι άλλο κατά νου; Απάντηση δεν μπορούμε να έχουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για ακόμη φορά το φετινό καλοκαίρι θα είναι «θερμό».

Αναστάσιος-Νικόλαος Βγενόπουλος