Το Δράν

Μεγαλο πράγμα η νηστεία

Μεγάλο πράγμα η νηστεία…

Θέλετε να κάνουμε μια συμφωνία; Τί λέτε να νηστεύουμε όλο το χρόνο; Να νηστεύουμε απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε θρησκευτική ‘’δέσμευση’’. Να νηστεύουμε για κάθαρση και εξιλασμό.

Εφόσον δεχτείτε τη συμφωνία αυτή, δε θα χρειαστεί να στερηθείτε οποιασδήποτε τροφής. Ωστόσο, θα πρέπει να απαλλαχτείτε από κακές συμπεριφορές, άσχημα συναισθήματα -όπως ζήλια και φθόνο- και γενικότερα από κακόβουλες ενέργειες.

Θα είναι το μυστικό μας και θα παραμείνει αυστηρά μεταξύ μας. Δε θα το πούμε σε κανέναν και ας τους αφήσουμε να αναρωτιούνται τί κάνουμε τόσο καλά και ζούμε μακριά από το τοξικό περιβάλλον της σύγχρονης κοινωνίας.

Για να λέμε την αλήθεια, θα βαριόμασταν αν όλα ήταν καλά και ανθηρά. Καταρχάς, δε θα το πιστεύαμε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο – να πηγαίνουν όλα καλά δηλαδή- και τελικά δε θα το ευχαριστιόμασταν. Δε θα είχαμε με τί να ασχοληθούμε, πώς να ζήσουμε και να εξελιχθούμε.

Τί εννοώ με αυτό το τελευταίο; Εννοώ πως καθίσταται απαραίτητη η καθημερινή ‘τριβή’ με διαφορετικούς ανθρώπους, με προσωπικότητες που διαθέτουν αλλότριες πεποιθήσεις από τις δικές μας. Γιατί αυτό; Διότι, απλούστατα, μέσω αυτής της τριβής θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε αντικειμενικά καταστάσεις και γεγονότα, να εκτιμήσουμε όλα μας τα υπάρχοντα (ηθικά και υλιστικά) και να ενσωματωθούμε στην κοινωνία.

Τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, θα έρθουμε αντιμέτωποι με άσχημες και ανεξήγητες συμπεριφορές, με απορρίψεις και με ‘κλειστές πόρτες’. Τις περισσότερες φορές, πάλι, δε θα φταίμε εμείς. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις. Είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνουμε και εμείς και οι άλλοι κάποιο λάθος.

Εάν κάποιος είναι κακός από ‘μέσα’ του, δε φταίμε εμείς. Θα παραμείνει κακός. Δε ξέρω εάν γεννιέται με αυτήν την ιδιότητα ή απλώς την αποκτά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ίσως, εάν ισχύει το δεύτεροž να έχει τα δίκια του. Ίσως οι καταστάσεις να τον απογοήτευσαν τόσο, ώστε να αναγκαστεί να φέρεται στον οποιονδήποτε με άσχημο τρόπο.

Στοιχηματίζω, πάντως, πως ούτε του ίδιου θα του αρέσει η θέση στην οποία βρίσκεται.

Είμαι, πλέον, πεπεισμένη πως όσοι φέρονται επανειλημμένως με κακόβουλα κίνητρα, το κατανοούν, γνωρίζουν ακριβώς το λόγο για τον οποίο το κάνουν και ικανοποιούν κάποιον προσωπικό τους σκοπό.

Τί μας ενδιαφέρει εμάς; Δε μας ενδιαφέρει. Δε γίνεται να τους αλλάξουμε εμείς. Εμείς μπορούμε, μονάχα, να αλλάξουμε το << εμείς >> προς το καλύτερο, να στεριώσουμε το << εμείς >> και να το θεμελιώσουμε.

Πολλοί, όμως, είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Μάλιστα, ακούγεται πως ειδικά όταν κάποιος βρίσκεται σε μεγάλη ηλικία και με πολλά χρόνια εμπειριών στην πλάτη τουž δεν υπάρχει περίπτωση να μεταβάλλει στο ελάχιστο τον χαρακτήρα του. Φυσικά και αλλάζει. Αρκεί να συμβεί κάτι συνταρακτικό στη ζωή του (όχι απαραίτητα αρνητικό) και να έρθουν τα πάνω κάτω. Αρκεί να αγαπήσει ή να πληγωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τα δει τα πράγματα από την απέναντι όχθη και να κάνει στροφή 180 μοιρών.

Τί λέτε, λοιπόν, είμαστε σύμφωνοι ;

Μαρία-Ιωάννα Σωτηροπούλου

19/4/2022