Το Δράν

Εκκλησία και Μητροπολίτης Δωδώνης

Εκκλησία και Μητροπολίτης Δωδώνης

Με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τιτουλάριου Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, πρώην Ζακύνθου, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Τις δηλώσεις του κ. Χρυσοστόμου ΔΕΝ τις ασπάζεται και η εκκλησία. Οι θέσεις της εκκλησίας είναι ότι αποφασίζεται από την Ιερά Σύνοδο που αποτελεί την κορωνίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, άλλωστε η Ι. Σύνοδος εξέδωσε από την πρώτη στιγμή ανακοίνωση που απαντάει με σκληρό τρόπο διαχωρίζοντας την θέση της από τις δηλώσεις του κ. Χρυσοστόμου.

Μία από τις μεγαλύτερες αξίες σε μια δημοκρατική χώρα είναι η ελευθερία του λόγου, όπου ο καθένας μπορεί να διατυπώνει την διαφορετική άποψη του για ένα θέμα με σεβασμό και χωρίς να προσβάλει κάποιον/α. Έτσι λοιπόν, η Ιερά Σύνοδος, μέσω εγκυκλίων που διαβάζονται στις εκκλησίες, λέει την άποψη της με πατρική αγάπη και σεβόμενη την διαφορετική άποψη. Ακόμη και με τους γονείς μας, πολλές φορές, έχουμε διαφορετικές απόψεις για ένα θέμα, αλλά ακούμε και σεβόμαστε την άποψη τους γιατί το λένε χωρίς να μας προσβάλλουν.

Όμως, ο Μητροπολίτης κακώς έκανε αυτές τις αισχρές δηλώσεις που δεν δείχνουν αγάπη προς τους ανθρώπους αλλά αντίθετα δείχνουν ένα μίσος προς τους ανθρώπους που βιάστηκαν, τους οποίους τους κατηγορεί ότι φταίνε και αυτοί που τους συνέβη αυτό, ωστόσο όχι μόνο δεν αναθεώρησε μετά αυτά που είπε, αλλά ισχυρίζεται ότι θα αναθεωρήσει όταν πρέπει και όταν θελήσει ο ίδιος λέγοντας ταυτόχρονα μία τυπική συγγνώμη χωρίς καμία ουσία.

Πολύ καλά έκαναν που το θέμα θα το πάνε στα πολιτικά δικαστήρια, γιατί είναι ένα θέμα σοβαρό, αλλά πρέπει να εξεταστεί και το αν το παράπτωμα του πρέπει να οδηγηθεί και στα συνοδικα δικαστήρια. Δεν νοείται οι δηλώσεις που έκανε τη δεκαετία του ’90 σε ένα περιοδικό της εποχής με θέμα τις προγαμιαίες σχέσεις να φτάνουν στο πρωτοβάθμιο συνοδικό δικαστήριο και οι τωρινές δηλώσεις να περάσουν σαν να μην είπε κάτι σοβαρό…

Και δεν μιλάμε για έναν απλό Μητροπολίτη, αλλά για έναν Μητροπολίτη που μπορεί να μην έχει ποίμνιο, διότι είναι εφησυχάζων, αλλά έχει χαρτοφυλάκιο, καθώς είναι Πρόεδρος της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ο οποίος εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος σε όλον τον κόσμο για τα θέματα του θρησκευτικού τουρισμού. Άρα λοιπόν, ένας Ιεράρχης που έχει μια τέτοια θέση πρέπει να του επιβληθούν κυρώσεις με ό,τι συνεπάγεται αυτό, γιατί δεν μπορεί Πρόεδρος Συνοδικής Επιτροπής, αλλά ακόμη και ένας απλός Ιερέας να έχει τέτοιες απόψεις, που δεν συμβαδίζουν με τις απόψεις της Ιεράς Συνόδου, για ένα πολύ σοβαρό θέμα των ημερών μας.

Ένα ερώτημα, λοιπόν, προκύπτει: ως πότε η Εκκλησία της Ελλάδος θα ανέχεται έναν Ιεράρχη σαν τον Τιτουλάριο Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο; Άλλωστε, δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά που προκαλούν αντιδράσεις οι δηλώσεις του για διάφορα θέματα, που μόνο θρησκευτικές απόψεις δεν είναι.