Το Δράν

Αυτό το καλοκαίρι!

Αυτό το καλοκαίρι!

Ελπίζω αυτό να μην ήταν ένα ακόμη καλοκαίρι. Ελπίζω να ήταν ‘ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ’. Το καλοκαίρι που άρχισες να ζεις πραγματικά, να νιώθεις βαθιά και να νοσταλγείς κάθε του λεπτό.

Τί συναισθήματα σού προξενεί άραγε το καλοκαίρι; Χαρά, λύπη, προσμονή, αποστροφή, ενθουσιασμό ή ντροπή; Μη σκας για το εάν πήγες διακοπές ή όχι, για το εάν πέτυχες όλους τους στόχους σου ή κανέναν, σημασία έχει να μην έπαψες να ελπίζεις.

Κι ας σε πουν ονειροπόλο. Είναι πιο όμορφος ο κόσμος στα όνειρα. Θα συνεχίσεις να ζεις μέσα σ’ αυτά ή θα προσγειωθείς απότομα στην πραγματικότητα; Πάντως, εάν μπορείς να ζεις στον σκληρό μας κόσμο και να ελπίζεις πως τα όνειρά σου είναι ζωντανά, σε βλέπουν και σού μιλούν, ίσως για εσένα να είναι πάντα καλοκαίρι. Μήπως αυτή είναι η ελπίδα σου για να ‘βγάζεις’ τους δύσκολους χειμώνες;

Όπως και να τα φέρει ο επερχόμενος χειμώνας, αναρωτήσου μία στιγμή εάν αυτό το καλοκαίρι: γέλασες, έκλαψες, χάρηκες, πόνεσες, τυφλώθηκες από τον έρωτα ή χώρισες, αγάπησες και αγαπήθηκες, ευαισθητοποιήθηκες, προσέφερες, γνώρισες νέα άτομα και μέρη, ξεπέρασες τα όριά σου, έθεσες στόχους, μίλησες για όσα σε βασανίζουν, ξέφυγες από τοξικές καταστάσεις, ένιωσες ελεύθερος, ξύπνησες και ήσουν υγιής, αγκάλιασες, χόρεψες, άφησες τον ήλιο και το αλάτι να σε γιατρέψουν, δεν ντράπηκες για όσα είσαι, ξεγυμνώθηκες, ωρίμασες, υπήρξες ο εαυτός σου, εξέφρασες τα συναισθήματά σου, ‘ άνοιξες’ την ψυχή σου, έφαγες τα μούτρα σου, ξενύχτησες, γκρίνιαξες, χαλάρωσες, νοστάλγησες το παρελθόν, έχασες κάποιον που αγαπάς, έζησες, έκανες όσα φοβόσουν… .

Εάν βίωσες έστω ένα από τα παραπάνω· στοιχηματίζω πως ακόμη ελπίζεις. Τί κι αν κάποιοι σού λένε να σταματήσεις; Να σταματήσεις γιατί δεν έχει νόημα και πληγώνεις τον εαυτό σου. Μπορεί να έχουν δίκιο και να θέλουν να μας προφυλάξουν. Πώς είναι, όμως, δυνατό να πάψεις να ελπίζεις αφού ζεις; Όταν όλα τα δεδομένα σε καθοδηγούν προς το αντίθετο, πώς μπορείς να νιώθεις και να μην ελπίζεις; Δεν τελειώνει εδώ το καλοκαίρι. Θα το νιώθεις όλο το χρόνο πάνω σου και μέσα σου. Στα καλοκαίρια μας, λοιπόν.

Μαρία – Ιωάννα Σωτηροπούλου

17/08/2022