Το Δράν

Ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Τρία βασικά στοιχεία για την πιθανή ένταξη

Ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Τρία βασικά στοιχεία για την πιθανή ένταξη

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό πως η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν και επίσημα αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η εξέλιξη κίνησε το ενδιαφέρον και προκάλεσε έντονες συζητήσεις οσον αφορά την πιθανή ένταξη των χωρών.
Ας δούμε όμως τρία βασικά στοιχεία αυτής της εξέλιξης.

1. Τέλος της ουδετερότητας των σκανδιναβικών χωρών

Αν και η Νορβηγία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία κράτησαν ουδέτερη στάση σχετικά με την “διαμάχη “ δύσης και ανατολής. Με την Ουκρανική όμως κρίση, οι δύο αυτές χώρες νιώθουν πως απειλούνται και έκριναν πως η ένταξη τους στην συμμαχία θα τους παρέχει κάποιου είδους ασφάλειας. Αυτό φυσικά αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή ενώ ήδη η Ρωσία κάνει λόγο για την πιθανή λήψη αντιποίνων, αν και δεν θεωρεί την ένταξη ως απειλή για τα συμφέροντα της.

2. Η χρόνος ένταξης μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες

Η ένταξη μπορεί να καθυστερήσει έως και έναν χρόνο. Αν και η έγκριση ένταξης αναμένεται να γίνει δεκτή κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου, το μεγάλο αγκάθι προβλέπεται να αποτελέσει η επικύρωση της συμφωνίας-πρωτοκόλλου εισχώρησης από τα εθνικά κοινοβούλια των 30 χωρών μελών της συμμαχίας. Μια διαδικασία χρονοβόρα η οποία μπορεί να παρουσιάσει εκπλήξεις.

3. Προβληματισμοί από την Τουρκική πλευρά

Αν και η πλειοψηφία των κρατών μελών είναι θετική ως προς την ένταξη, η Τουρκία, με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου φέρεται να αντιδρά και να μπαίνει εμπόδιο στην άμεση ένταξη των χωρών στη συμμαχία. Η Τουρκία κατηγορεί υποθάλπει τρομοκράτες εννοώντας τα μέλη Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ( PKK) το οποίο η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Σουηδία το έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Αδιαμφισβήτητα, η κίνηση αυτή των σκανδιναβικών χωρών έχει αλλάξει τις ισορροπίες και πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της συμμαχίας. Το σίγουρο είναι πως το θέμα θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον.


Πηγές:https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/ta-kathoristika-vimata-gia-tin-entaxi-soyidias-kai-finlandias-sto-nato/
https://www.protothema.gr/world/article/1243604/istoriki-strofi-finlandias-kai-souidias-pou-theloun-tin-edaxi-tous-sto-nato/
https://www.cnn.gr/kosmos/story/312742/giati-exei-simasia-i-entaxi-tis-finlandias-kai-tis-soyidias-sto-nato
https://www.naftemporiki.gr/story/1862737/entaksi-finlandias-kai-souidias-sto-nato-pote-tha-apantisei-i-rosia

https://www.kathimerini.gr/world/561862477/erntogan-anastatonei-kai-pali-to-nato/