Φωτιά!
Την ημέρα που συντάσσεται το παρόν άρθρο, στις 22 Αυγούστου του 2023 στην Ελλάδα μαίνονται μερικές δεκάδες πύρινα μέτωπα. Τα πιο σημαντικά στην Αλεξανδρούπολη, στην Χασιά και στην Βοιωτία. Σήμερα τα χαράματα το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εκκενώθηκε σε μια τεράστια και επικίνδυνη επιχείρηση εικόνες της οποίας εμπνέουν πραγματικό δέος, τα Άνω Λιόσια εκκενώθηκαν με την σειρά τους προληπτικά, δεκάδες εργοστάσια κάηκαν ολοσχερώς στον Ασπρόπυργο όπως και εκατοντάδες σπίτια στην Χασιά. Η κορωνίδα του σημερινού πένθους όμως έρχεται από το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο όπου 18 (επιβεβαιωμένοι ως τώρα) άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι επιχειρούσαν να εισέλθουν στην χώρα, απανθρακώθηκαν. Για άλλη μια, τραγική φλεγόμενη μέρα από τις πολλές των τελευταίων μηνών βασικός υπαίτιος είναι η κρατική πολιτική. Η κυβέρνηση που έκανε το Μάτι σημαία αποτυγχάνει με συνέπεια να προνοήσει αλλά και να αντιδράσει στις ολοένα πολυπληθέστερες και πιο έντονες φωτιές με αποτέλεσμα να θρηνούμε εκ νέου θύματα.
Η πλήρης έλλειψη προληπτικών μέτρων, η υποστελέχωση της πυροσβεστικής και η χρήση απαρχαιωμένου εξοπλισμού έχουν ήδη έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη από τις μέρες που καιγόταν η αποθήκη πυρομαχικών στον Αγχίαλο και την τραγική συντριβή του καναντέρ που κόστισε την ζωή των δυο πιλότων. Στο επικοινωνιακό σκέλος του εγκλήματος ταυτόχρονα αγνοείται επιδεικτικά από τα ΜΜΕ η μεθόδευση πίσω από αυτές τις παθογένειες. Η αδράνεια του κρατικού μηχανισμού γνωρίζοντας τα μέσα που δυνητικά διαθέτει είναι τουλάχιστον ύποπτη. Χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στις 16/7 εγκαινίασε σε εκδήλωση στην οποία το παρόν έδωσε και ο τέως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ψηφιακό σύστημα πρόληψης πυρκαγιών. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει εναέρια παρακολούθηση με drones που ανιχνεύουν την θερμότητα αλλά και ψηφιακή πλατφόρμα συντονισμού για 41 (!) πυροσβεστικά οχήματα σε στρατηγικές τοποθεσίες. Σε πρόσφατη του δήλωση ο Γ.Κωνσταντέλλος ανέφερε πως με το σύστημα αυτό έχουν προληφθεί ήδη μερικές δεκάδες εν δυνάμει πυρκαγιές. Όταν βλέπουμε έναν δήμο να διαθέτει τέτοια μέσα το μόνο φυσικό ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί αυτά τα μέσα δεν διατίθενται παντού; Γιατί το κράτος φαίνεται να αδιαφορεί για την πλειονότητα της χώρας και αρκούμαστε στην πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης;
Δεν είναι πάντως θέμα κόστους καθώς ο ίδιος ο Γ.Κωνσταντέλλος χαρακτήρισε το κόστος της εγκατάστασης και λειτουργίας αυτού του συστήματος “φυσιολογικό” σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση που δίνεται σε δήλωση του στο MEGA. Η ΕΕ αναφέρει χρηματοδότηση στην Ελλάδα ύψους 224,5 εκατομμυρίων Ευρώ μέσω του προγράμματος LIFE για την περιβαλλοντική προστασία. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η φράση “μας λείπουν χρήματα”, είναι μια πολύ κακή δικαιολογία. Χειρότερη δε δικαιολογία είναι το πρόσφατο πολιτικό τέχνασμα περί κλιματικής κρίσης. Σε πόλεμο με την κλιματική κρίση θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης της χώρα μας αγνοώντας ότι η κλιματική κρίση παρότι αδιαμφισβήτητα υφίσταται και συνιστά κομβικό παράγοντα στην ένταση των φαινομένων, δεν ευθύνεται για το ότι δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, συστήματα παρακολούθησης και συντονισμού, προληπτικά και αναχαιτιστικά μέτρα. Δεν ευθύνεται για το ότι τα πλούσια κονδύλια περιβαλλοντικής προστασίας αγνοούνται την ημέρα της φωτιάς. Αυτό που βιώνουμε δεν είναι παρά μια ακόμη νεοφιλελεύθερη μεθόδευση με σκοπό την εκποίηση της κρατικής περιουσίας μέσω της συστηματικής της υποβάθμισης. Είναι άλλωστε σύνηθες ήδη σε άλλα μέρη του κόσμου αλλά και της ΕΕ τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας να στηρίζονται σε μεγάλα ποσοστά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συγκεκριμένα η χρηματοδότηση για περιβαλλοντική προστασία της ΕΕ κατά μέσο όρο απαρτίζεται μόλις κατά 37,2% από κυβερνητική συνδρομή (32,5% από εξειδικευμένους παραγωγούς, 30,3% από την βιομηχανία ευρύτερα).
Η περιβαλλοντική προστασία είναι και θα είναι χρέος της πολιτείας απέναντι στον άνθρωπο. Στις σκληρές συγκυρίες κλιματικής κρίσης που βιώνουμε αλλά και στις σκληρότερες που έπονται ο πιο σημαντικός πόλεμος που πρέπει να διεξάγουμε είναι κατά του διεφθαρμένου πολιτικό-οικονομικού συστήματος το οποίο συντηρεί εδώ και δεκαετίες αυτήν την σήμερα πλέον τεταμένη κατάσταση. Στην πολιτική που αρνείται να σταματήσει άμεσα την καύση ορυκτών καυσίμων, στην πολιτική που βάζει την προστασία του περιβάλλοντος στην λογική κόστους-οφέλους των επιχειρηματικών ομίλων, στην πολιτική που εξαφανίζει μυστηριωδώς κάθε χρηματοδότηση χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα.