Το Δράν

mad cli[

Τί θα έσωζε τον Mad Clip;

Εχθές ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές αρχές και επίσημα ο θάνατος του πασίγνωστου ελληνοαμερικανού ράπερ “Mad Clip”. Όπως είναι φυσικό η είδηση αυτή προκάλεσε αναστάτωση σε πολλούς από τους θαυμαστές του, καθώς ήταν μόνο 33 χρονών και “είχε όλη τη ζωή μπροστά του”. Ωστόσο αρκετό προβληματισμό δημιούργησε μια παλαιά δήλωση του θύματος αυτού του τραγικού τροχαίου ατυχήματος. Η δήλωση ήταν η εξής “ καλώς η κακώς είμαι κοντράκιας, μου αρέσει η ταχύτητα σωστό ή λάθος θα το κρίνει όποιος είναι να το κρίνει”.

Ο Πίτερ Αναστασόπουλος, γνωστός ως “Mad Clip”

Και παλαιότερα ο ράπερ είχε υποπέσει σε παρόμοιες παραβιάσεις των ορίων ταχύτητας του κ.ο.κ, έχοντας συγκεντρώσει αρκετούς πόντους στο “point system” της τροχαίας ( σύστημα στο οποίο ανάλογα με την παράβαση του κ.ο.κ στην οποία προβαίνεις συγκεντρώνεις κάποιους βαθμούς. Αν ξεπεράσεις έναν συγκεκριμένο αριθμό πόντων αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης). Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν για ακόμη μια φορά είναι ένα “ μήπως τελικά πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές για την παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας;”. Προσωπικά θεωρώ πως η αυστηροποίηση των κανόνων δεν αποτελεί λύση και ούτε θα περιορίσει τις απώλειες. Το ζήτημα είναι πως πολλά άτομα λατρεύουν την ταχύτητα και διαθέτουν τα κατάλληλα -γρήγορα- όχηματα για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους αυτή. Πώς λοιπόν ικανοποιείς αυτή την ανάγκη για μεγάλες ταχύτητες δίχως να θυσιάζεις ανθρώπινες ζωές; Δημιουργείς πίστες ταχύτητας, όπως στη Γερμανία. Οι πίστες αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες, ακολουθώντας τα απαραίτητα πρωτόκολλα ασφαλείας. Στην Ελλάδα τέτοιες πίστες υπάρχουν, αλλά είναι λίγες και συνήθως βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού, όντας έτσι δυσπρόσιτες. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν πίστες οι οποίες θα είναι εύκολα προσβάσιμες στο ευρύ κοινό και από οικονομικής άποψης, καθώς αν ισχύει το αντίθετο οι περισσότεροι θα εξακολουθούν να προτιμούν τις κόντρες που διεξάγονται στους κανονικούς δρόμους, σαν αυτή που στοίχισε τη ζωή στον ράπερ. 

Η λύση λοιπόν δεν είναι να περιορίσουμε την ανάγκη για ταχύτητα, καθώς κάτι τέτοιο μοιάζει ανέφικτο από τη στιγμή που κάποιος ίσως οδηγεί ένα αμάξι με 600 άλογα, αλλά να ικανοποιείται αυτή η ανάγκη σε ελεγχόμενες συνθήκες, οι οποίες θα εξασφαλίζουν την προστασία του ίδιου του οδηγού αλλά και των γύρω του. Για να γίνει εφικτό αυτό το σχέδιο πρέπει να δοθούν κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία από το κράτος, με τη μορφή κονδυλίων, όπως το ΕΣΠΑ, για την κατασκευή πιστών ταχύτητας με τις καλύτερες προδιαγραφές ασφάλειας των οδηγών. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με την υπάρχουσα κατάσταση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι προτεραιότητες μας είναι άλλες και δικαίως, από τη στιγμή που το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση…

Το αμάξι του ράπερ μετά την πρόσκρουση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *