Το Δράν

Περί…Πανεπιστημιακής Αστυνόμευσης

Περί…πανεπιστημιακής αστυνόμευσης!

Νόμο του κράτους αποτελεί , πλέον , μετά και τη δημοσίευση του ΦΕΚ στις 7/7/2022 , η ΟΠΠΙ (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) , οι λεπτομέρειες για την οργάνωση , τη συγκρότηση , τη λειτουργία και τον εξοπλισμό της οποίας αναφέρονται στο ΠΔ 53/2022 . Η Ολομέλεια του ΣτΕ , επίσης, συνήλθε στις 4/5/2022 σε διάσκεψη , κατά την οποία έκρινε – μεταξύ άλλων – τη συνταγματικότητα ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πριν από μερικές ημέρες , ωστόσο , η ΟΠΠΙ έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο ΕΚΠΑ συνοδεία των ΜΑΤ διχάζοντας την φοιτητική κοινότητα , αλλά και τους καθηγητές , σχετικά με το εάν η παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια ωφελεί την ομαλή τους λειτουργία ή περιορίζει τις υφιστάμενες ελευθερίες.

  Το Αγαθό εκείνο , το οποίο , σίγουρα , θέλουμε όλοι οι φοιτητές να κυριαρχεί στα πανεπιστήμιά μας , τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά , είναι η ουσιώδης Δημοκρατία. Δημοκρατία, η οποία αναγνωρίζει και προστατεύει δικαιώματα κι ελευθερίες με σεβασμό στην αξία και στην ελευθερία των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αλλά και Δημοκρατία , ικανή να διαθέτει συνταγματικούς νόμους και να τους εφαρμόζει έμπρακτα προς όφελος των πολιτών. Και αυτό , το οποίο , επίσης, επιθυμούμε , είναι η ελεύθερη , αλλά , συγχρόνως, ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων , ώστε να αξιοποιούνται κατάλληλα και για μορφωτικούς σκοπούς. Μεταξύ , λοιπόν, ποικίλλων , διαφορετικών ιδεολογιών , κάθε φοιτητής δύναται να επιλέξει ΕΛΕΥΘΕΡΑ , όποια θεωρεί ότι εκφράζει και υποστηρίζει τις απόψεις και τα αιτήματά του. Όταν , όμως , μια απλή αντιπαράθεση αρκεί , για να οδηγηθούν οι καταστάσεις σε σημείο που να δημιουργείται ένα κλίμα διαρκούς ανασφάλειας κι όταν γίνεται διαρκής επιθετική προσπάθεια προσηλυτισμού, τότε, για ποιά Ελευθερία και για ποια ουσιώδη Δημοκρατία μιλάμε;

  Άλλωστε, τα επεισόδια , που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της χρονιάς – ακόμα και κατά τη διάρκεια μαθημάτων – δεν ήταν λίγα και ήταν τόσο έντονα , ώστε να αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη επιτήρησης για πρόληψη (ή καταστολή) τέτοιων φαινομένων και κατ’ επέκταση για – έστω και λίγο παραπάνω –  σίγουρη, ασφαλή και ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων. Και , προφανώς, οι δαπάνες, που γίνονται για τους ΟΠΠΙ, θα μπορούσαν να γίνουν για την αναβάθμιση των σχολών , όμως, πώς θα υπάρξει εξέλιξη , αν δεν υπάρξει , πρώτα , σταθερότητα; Μήπως, σ’ αυτή την περίπτωση , τα εργαλεία και τα μέσα αναβάθμισης <<κινδυνεύουν>> να γίνουν έρμαιο των επεισοδιακών επιθέσεων , που γίνονται , ακόμα και από μη-μέλη του εκάστοτε πανεπιστημίου;

  Από την άλλη πλευρά, οι ΟΠΠΙ οφείλουν να λειτουργούν για τον σκοπό και με τον τρόπο , που ορίζεται στο νόμο. <<Αποστολή τους είναι η ασφάλεια και η προστασία των προσώπων και των υποδομών , που βρίσκονται στους χώρους των ΑΕΙ από αξιόποινες ενέργειες προσώπων και γεγονότα έκτακτης ανάγκης σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του ΑΕΙ και τις συναρμόδιες εθνικές αρχές και υπηρεσίες>> , όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.<< Το προσωπικό των ΟΠΠΙ δε φέρει πυροβόλο όπλο , αλλά συγκεκριμένο επιχειρησιακό εξοπλισμό>>. Εφόσον, λοιπόν, οι προϋποθέσεις πληρούνται και η ΟΠΠΙ κάνει την παρουσία της μετρημένα αισθητή , δεν προκαλεί <<τεχνητές συγκρούσεις>> και προστατεύει τη λειτουργία και τις ελευθερίες των ιδρυμάτων , χωρίς να περιορίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα σε υπερβολικό βαθμό , σε αυτή την περίπτωση , η λειτουργία της είναι καλοδεχούμενη κι επιθυμητή.    

  Συνοψίζοντας, η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί ένα όργανο , του οποίου η λειτουργία και η επιρροή δεν έχει εξεταστεί. Η Δημοκρατία των πανεπιστημίων πρέπει να είναι Δημοκρατία και όχι ασυδοσία , από τη μια, ούτε δικτατορία, από την άλλη. Άσκοποι , τεχνητοί καβγάδες κι αντίδραση σε καθετί , μόνο ωφέλιμο δεν είναι. Για ομαλότητα και σταθερότητα λειτουργίας των ιδρυμάτων και για εξέλιξη αυτών , χρήσιμη θα ήταν η διακριτική παρουσία των ΟΠΠΙ και η , μετέπειτα, αξιολόγηση των συνεπειών λειτουργίας του θεσμού αυτού , ώστε να διαπιστωθεί , αν επιτυγχάνουν τον σκοπό τους και διασφαλίζουν την ασφάλεια , την οργάνωση και την τάξη εντός των χώρων αυτών ή αν, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους προκαλούν ξεσηκωμούς και θύελλες αντιδράσεων…!