Το Δράν

Like Like είσαι εδώ;

LIKE LIKE είσαι εδώ;

Το μπαμ! Έρχεται πιο σύντομα από όσο νομίζουμε. Δε μιλάω για τίποτα άλλο πέρα από το μπαμ που θα κάνει το Instagram. Καλώς ή κακώς, τα τελευταία χρόνια, έχουμε βάλει για τα  καλά τα social media στη καθημερινότητά μας. Δε θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά για το πώς τα χρησιμοποιεί ο καθένας ή για το πόσο χρόνο αφιερώνει σ’ αυτά.

Η αλήθεια είναι πως μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της ανθρώπινης επαφής -της εξ’ αποστάσεως εννοείται-, καθώς και στην άμεση ενημέρωσής μας για επίκαιρα ζητήματα. Παρέχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ποικίλους τρόπους σκέψης, πεποιθήσεις, αισθητικές, να βλέπουμε πέρα από το «κουτί» μας.

Αν έχετε παρατηρήσει, μάς ‘βάζουν’, ωστόσο, μονίμως σε διαδικασία σύγκρισης. Συγκρίνουμε σώματα, ζωές, σχέσεις, πλούτη, απόψεις και ανθρώπους. Κάποιοι, ευτυχώς, διαθέτουν την ικανότητα να μην επηρεάζονται εύκολα, σίγουρα όμως θα έχουν συγκρίνει τον εαυτό τους με βασιζόμενοι σε κάποιο story ή post.

«Αυτός γιατί πάει διακοπές ενώ εγώ όχι; Εδώ ο κόσμος χάνεται, αυτός πώς έχει την οικονομική άνεση να ψωνίζει και να βγαίνει σε καθημερινή βάση; Μα καλά, πώς διατηρεί το αψεγάδιαστο κορμί τ@;», Φαίνεται πως αγαπιούνται πραγματικά!».

Όλα στο Instagram φαντάζουν σε τάξη, όλα τακτοποιημένα. Λίγοι είναι αυτοί που προβάλλουν και τις κακές τους μέρες. Είναι πιο εύκολο και φυσικά πιο εθιστικό να δείχνουμε μονάχα τα ‘καλά’ μας, τις εξόδους μας, τις διακοπές και την καλοπέρασή μας. Προβάλλουμε ξανά και ξανά, καταπατώντας ολοσχερώς τον προσωπικό μας χωροχρόνο.

Εσύ επιτρέπεις στον εαυτό σου να επηρεαστεί ή σού θέτεις δήθεν όρια; Ο καθένας είναι ελεύθερος να δείχνει ό,τι ‘υλικό’ επιθυμεί και θεωρεί ότι τον αντιπροσωπεύει. Μπορεί να προβάλλει την αλήθειά του, μπορεί όμως και να μας κοροϊδεύει ομαδικώς.

Στην τελική, αφού γνωρίζουμε πως ένα μεγάλο ποσοστό του ‘υλικού’ αυτού είναι πλαστό, εμείς γιατί -αλληλό- συγκρινόμαστε; Και το αστείο; Τα κριτήρια σύγκρισής μας!

Αντί να ‘εξετάζουμε’ εάν κάποιος είναι πιο εμφανίσιμος ή πιο γυμνασμένος από εμάς, εάν κάνει διακοπές δύο εξάμηνα το χρόνο, μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε λιγάκι; Μήπως να αναρωτηθούμε εάν είναι καλός και άξιος; Εάν κάνει τους ανθρώπους γύρω του να γελάνε κι εάν αγαπά χωρίς ‘κριτήρια’; Αυτά δίνουν αξία στον άνθρωπο και όχι τα ‘πλούτη’ του Instagram.

Ίσως ήρθε η στιγμή να πάψουμε να μειώνουμε τους εαυτούς μας και να πλάθουμε ‘θρύλους’ του διαδικτύου μέσα από τα λίγα δευτερόλεπτα της ζωής τους που οι ίδιοι έχουν επιλέξει για να μοιραστούν.

 Ο κόσμος δεν αντέχει πλέον την τόση προβολή, την τόση πληροφόρηση και τελειότητα. Είναι επιλογή του καθενός, βέβαια, το εάν θα ζει τη ζωή του ή την πλασματική του ζωή. Ό,τι κι αν επιλέξει, ας μην το κάνει για τα «μάτια του κόσμου» τουλάχιστον.

Μπορεί ο κόσμος σου να καταρρέει, αλλά στο διαδίκτυο να δείχνεις πιο καλά και υγιής από ποτέ. Έτσι, όμως, δεν σού ‘αξίζουν’ τα like και οι αντιδράσεις, γιατί σε χώνουν ακόμη πιο βαθιά σε αυτόν τον ψεύτικο κόσμο όπου ζεις.

Μάθε, λοιπόν, να διαχωρίζεις τη ζωή σου από τα like και τους ακολούθους σου και μείνε για λίγο ‘ανενεργός’.

2/09/2022

Μαρία- Ιωάννα Σωτηροπούλου