Το πρώτο ελληνικό hypercar είναι γεγονός, στα χαρτιά τουλάχιστον. Την 1η Νοεμβρίου αποκαλύφθηκε μέσα από την ιστοσελίδα της Spyros Panopoulos Automotive το πρώτο ελληνικό υπεραυτοκίνητο το οποίο με μια πρώτη ματιά ειναι πραγματικά εξωπραγματικό σε εμφάνιση, ενώ παράλληλα οι προδιάγραφες του κινητήρα του και του αεροδυναμικού του πακέτου, προκαλούν δέος.Η τιμή του βέβαια πρόκειται να αγγίζει το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ .Η παρουσίαση του Chaos προκάλεσε έντονο θαυμασμό σε χιλιάδες λάτρεις της ταχύτητας αλλά ενίσχυσε παράλληλα τον προβληματισμό πολλών άλλων που εμφανίζονται διστακτικοί μπροστά στην προοπτική που παρουσιάζεται και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί. Ενας από τους βασικούς λόγους προβληματισμού τους αποτελεί το γεγονός ότι το Chaos παρουσιάστηκε διαδικτυακά σε περιβάλλον CGI. Στα social media ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για το γεγονός ότι οι φωτογραφίες δεν ήταν πραγματικές αλλά 3D απεικόνιση του οχήματος, ενώ δεν έλειψαν και αρκετά πικρόχολα σχόλια τόσο για τα σχέδια που παρουσιάστηκαν όσο και για τον δημιουργό, Σπύρο Πανόπουλο. Ο ίδιος ο επικεφαλής του έργου κ. Σπύρος Πανόπουλος έσπευσε να απαντήσει στους δύσπιστους με μια μακροσκελή ανακοίνωση στην σελίδα του στο Facebook ενώ αργότερα προέβη στην δημοσίευση ενός βίντεο στα social media στο οποίο παρουσιάζεται το Chaos “με σάρκα και οστά”
Το όχημα πρόκειται να έχει ένα εκθαμβωτικό ασημί χρώμα, ενώ το σχήμα του προσιδιάζει σε αυτό των μονοθεσίων της Formula 1. Από τεχνική άποψη, θα έχει εξαιρετικά χαμηλό ύψος και πλάτος, πολλαπλά πολύπλοκα αεροδυναμικά εξαρτήματα επηρεασμένα από την αεροδυναμική σχεδίαση των μονοθεσίων της Formula 1 και ιδιαίτερα μεγάλους αεραγωγούς για την ψύξη του δεκακύλινδρου κινητήρα που θα φέρει.Το Chaos θα έχει μήκος 5,053 μ. ενώ το μεταξόνιό του θα είναι 2,854 μ. Θα είναι τετρακίνητο με πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση. Πέραν του τιτανίου, του αλουμινίου και των ανθρακονημάτων, που είναι εμφανή σε πολλά μέρη του Chaos, το ελληνικό ultracar αποτελείται και από άλλα εξωτικά και πολύ ακριβά υλικά: κέβλαρ, zylon (ένα ελαφρύ και ισχυρό πολυμερές, το οποίο κρατά χαμηλά το βάρος του αμαξώματος) και inconel στο σύστημα εξάτμισης.Εξίσου εντυπωσιακό θα είναι και το εσωτερικό του καθώς θα διαθέτει ένα φουτουριστικό, προηγμένο διθέσιο κόκπιτ με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας, πολλαπλά μέρη γυμνού ανθρακονήματος, και παραλληλόγραμμο τιμόνι με ενσωματωμένη οθόνη.Το Chaos πρόκειται να παραχθεί μαζικά σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο της SP Automotive στη χώρα μας, σε έκταση 108 στρεμμάτων, συνολικής επένδυσης 98 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται πως σ’ αυτό πρόκειται να εργαστούν εκατοντάδες Έλληνες μηχανικοί υψηλού επιπέδου, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό.
Την παραγωγή, τα κεφάλαια, την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό καλύπτει ένα πέπλο μυστήριου καθώς πολλά εξ αυτών είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Πολλοί υποδέχθηκαν το Chaos με χαρά και ανυπομονησία καθώς πρόκειται για το πρώτο ελληνικό υπεραυτοκίνητο που σκοπό έχει να πετύχει πολλά ρεκόρ και να γράψει ιστορία στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Αρκετοί δύσπιστοι όμως εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το Chaos το οποίο φαντάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό και ιδίως ελληνικό, καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα με σχεδόν μηδαμινό υπόβαθρο μαζικής παραγωγής αυτοκινήτων και πόσο μάλλον υπεραυτοκινήτων. Πρώτο και βασικό ερώτημα που θέτουν, αποτελεί το κεφάλαιο πάνω στο οποίο έχει στηριχθεί όλη αυτή η προσπάθεια. Έπειτα για την παραγωγή του Chaos χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογικά μέσα τα οποία δύσκολα συναντώνται ακόμη και στα εργοστάσια των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών συνεπώς εύλογα εγείρονται αμφιβολίες κατά πόσον μπορεί ένας Έλληνας κατασκευαστής να υλοποιήσει κάτι που δεν έχουν καταφέρει κολοσσοί στον χώρο της αυτοκίνησης όπως η Porsche,η Mercedes,η Toyota κλπ. Επιπρόσθετα εκφράζεται έντονος προβληματισμός σχετικά με την παρουσίαση του αυτοκινήτου, η οποία όπως προανέφερα έγινε σε περιβάλλον CGI, δηλαδή ήταν προϊόν ενός υπολογιστή και όχι χειροπιαστό τεκμήριο ύπαρξης του Chaos το οποίο δεν έχει βγει ακόμη στον δρόμο και δεν έχουμε ακούσει ούτε μια φορά τον πολυσυζητημένο κινητήρα του να “βρυχάται”. Η απάντηση της SP Automotive ήταν πως η παρουσίαση ενός αυτοκινήτου σε περιβάλλον CGI αποτελεί συνηθισμένη τακτική των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως.
Φυσικά κάθε προσπάθεια η οποία δύναται να φέρει νέες προοπτικές στην χώρα μας είναι καλοδεχούμενη και οφείλουμε ως κοινωνία να την αγκαλιάσουμε. Μια τέτοια προσπάθεια αποτελεί και το Chaos όμως οι αμφιβολίες που εγείρονται σχετικά με πληθώρα πτυχών του, έχει δώσει έδαφος σε πολλούς εξ ημών να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Για να υλοποιηθούν σχέδια όπως το Chaos απαιτείται τεράστια τεχνογνωσία, απίστευτες εγκαταστάσεις και ατελείωτο χρήμα, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει σχεδόν καμία απτή απόδειξη. Το Chaos παρουσιάζεται πολύ καλό για να είναι αληθινό παρά τις όποιες διαψεύσεις από πλευράς της SP Automotive,οι οποίες ελπίζουμε να είναι βάσιμες. Οι συζητήσεις, ωστόσο, για το όχημα είναι πολύ πρώιμες ακόμα και κανείς δεν γνωρίζει πότε και εάν πρόκειται να υλοποιηθεί.