Αδιαμφισβήτητα, λίγοι είναι οι ηγέτες που με την πολιτική τους και το έργο τους διαμορφώνουν τον Ρου της ιστορίας. Ένας από αυτούς αποτελεί ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.
Γεννήθηκε το 1931 στον βόρειο Καύκασο και ήταν γόνος αγροτικής οικογένειας. Σπούδασε Νομική στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Η άνοδος του στους κόλπους του κομμουνιστικού κόμματος ήταν γρήγορη και στις 11 Μαρτίου 1985 γίνεται Γενικός Γραμματέας της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέβησαν αρκετά γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο και οδήγησαν στην διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ένα χρόνο μετά την άνοδο του στη θέση του Γενικού Γραμματέα συνέβη το τραγικό συμβάν του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ. Σημάδεψε την θητεία του καθώς το καθεστώς προσπάθησε να το καλύψει, με τον Γκορμπατσόφ να κάνει δηλώσεις για το θέμα 19 μέρες μετά.
Αμέσως μετά το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, ο Γκορμπατσόφ ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Η προσπάθεια του για μεταρρύθμιση της Σοβιετικής Ένωσης χαρακτηρίστηκε από δύο λέξεις. Από την Glasnost που σημαίνει διαφάνεια και την λέξη Perestroika που σημαίνει αναδιάρθρωση. Αυτές οι δύο πολιτικές ήταν καθοριστικές.
Με την Glasnost, επιτρεπόταν κάτι που μέχρι τότε απαγορευόταν. Η ελεύθερη συζήτηση οικονομικών και οικονομικών προβλημάτων και η ελευθεροτυπία. Συνοπτικά με την Glasnost μειώθηκε η επιρροή του Κομμουνιστικού κόμματος, οι εκλογές πλέον ήταν ελεύθερες και ο καθένας μπορούσε να συμμετέχει σε αυτές, ενώ πλέον ο καθένας μπορούσε να κάνει κριτική στις πολιτικές του κράτους.
Από την άλλη, με την Perestroika εννοούμε γενικά τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κατά την διάρκεια της θητείας του οι οποίες μεταξύ άλλων είχαν ως στόχο την φιλελευθεροποίηση και το άνοιγμα της αγοράς
Στην εξωτερική πολιτική σημαντικότερη μεταρρύθμιση αποτέλεσε η πραγματοποίηση των συνόδων κορυφών με τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν. Μάλιστα υπέγραψαν από κοινού το 1987 μία συνθήκη η οποία απαγόρευε τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς
Σημαντική στιγμή είναι και το 1989 όπου μετά από διαδηλώσεις μηνών στο Βερολίνο άρχισε η πτώση του τείχους. Ο Γκορμπατσόφ δεν αντιστάθηκε στην επιθυμία του κόσμου για επανένωση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε και η φιλία του με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Το ίδιο όμως δεν έπραξε και στην περίπτωση της Λιθουανίας ο οποίος κατέστειλε την προσπάθεια για ανεξαρτητοποίηση.
Παραιτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1991 λίγες ώρες πριν την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Αυγούστου του 1991 με το οποίο ο Γκορμπατσόφ έχασε την πολιτική του επιρροή στις χώρες της ένωσης.
Ο Γκορμπατσόφ υμνείται από τον δυτικό πολιτισμό, όμως εντός της Ρωσίας θεωρείται μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Μετά την παραίτηση του προσπάθησε να δημιουργήσει ένα είδους ιδρύματος το οποίο χρηματοδοτούσε με ομιλίες που έδινε αν τον κόσμο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συμμετείχε στις εκλογές της Ρωσικής Ομοσπονδίας του 1996. Το ποσοστό που πήρε ήταν της τάξης του 0,5% του συνόλου.
Σημαντικότερη αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα αποτελεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που του απονεμήθηκε το 1990.
Πέρασε στην ιστορία στις 31 Αυγούστου 2022 σε ηλικία 91 ετών.
Πηγές:
https://www.kathimerini.gr/world/562021180/michail-gkormpatsof-o-paragnorismenos-metarrythmistis/
https://www.naftemporiki.gr/story/1718742/oukrania-35-xronia-apo-to-dustuxima-tou-tsernompil
https://www.youtube.com/watch?v=oKUDweGSMzo
https://www.youtube.com/watch?v=zhpu8Ax7RWM
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%BD%CE%BF%CF%83%CF%84
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1
