Το Δράν

Γυναίκα ανεξάρτητη ή όχι?

Γυναίκα: ανεξάρτητη ή όχι;

Γυναίκα. Μια λέξη τόσο γνωστή μα και τόσο άγνωστη για κάποιους ανθρώπους. Πολλοί τη θεωρούν ιεραρχικά κατώτερη αποκαλώντας την <<το αδύναμο φύλο>>. Δυστυχώς η σημερινή πραγματικότητα έχει δείξει πως πολλές γυναίκες υποφέρουν από τους συζύγους τους και όχι μόνο. Όπως γνωρίζουμε στις 8/3 γιορτάζεται η παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Αυτή η μέρα αποτελεί και παγκόσμια μέρα κατά των γυναικοκτονιών και κατά  της ανισότητας των φύλων.

Από αυτό το στυγερό έγκλημα ονόματι γυναικοκτονία δυστυχώς η χώρα μας δεν είναι απούσα. Το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 17 γυναικοκτονίες με πιο γνωστή αυτή της Κάρολαιν που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της (11/5/2021) στα Γλυκά Νερά. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος κατάλαβε ο ελληνικός λαός τι εστί γυναικοκτονία λόγω της μεγάλης έκτασης που πήρε. Το έγκλημα αυτό είναι τόσο βαρύ όχι μόνο διότι χάνεται μια ανθρώπινη ζωή, αλλά και γιατί δείχνει την έλλειψη σεβασμού απέναντι στις γυναίκες, αποδεικνύοντας πως υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι που έχουν πατριαρχικές αντιλήψεις και ζούν στη δεκαετία του ΄50. Επίσης, έρευνες δείχνουν πως 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά σε όλο το κόσμο κάνοντας έναν σώφρονα άνθρωπο να σκεφτεί πως κάτι δεν  λειτουργεί σωστά.

Η δολοφονία των γυναικών αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, το οποίο αποτελεί νομικά ένα δικαίωμα που δεν πρέπει να παραβιάζεται και αν παραβιαστεί πρέπει να υπάρχουν οι ανάλογες κυρώσεις. Τα δικαιώματα είναι γνωστό πως αποτελούν τη βάση της Δημοκρατίας και όταν παραβιάζονται αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωσή της . Επομένως, εφόσον η γυναικοκτονία παραβιάζει όχι μόνο το δικαίωμα στη ζωή αλλά και την ισότητα των φύλων που αποτελεί τη βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας και η καταπάτηση αυτών συνεπάγεται αποδυνάμωση του δικαιοκρατικού κεκτημένου, είναι λογικό να αποτελεί βαρύτερο έγκλημα από την απλή δολοφονία και να τιμωρείται με αυστηρότερες ποινές. Συνεπώς, η Κοινωνία με αυτές τις ενέργειες θα μπορέσει να ελαττώσει σε σημαντικό βαθμό τέτοια φαινόμενα.

Ένας άλλος παράγοντας που με τη συμβολή του θα μπορέσει να προωθήσει την ισότητα των φύλων και να μειώσει όλα αυτά τα φαινόμενα μισογυνισμού η ακόμη και μισανδρισμού  είναι η εκπαίδευση. Το σχολείο είναι ο δεύτερος χώρος στον οποίο τα παιδιά περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους μετά την οικία τους. Οφείλει επομένως, να καλλιεργήσει ευπρεπείς συμπεριφορές στους νέους ώστε στο μέλλον να σκέφτονται λογικά καταδικάζοντας τέτοιες ενέργειες απ’ όπου και αν προέρχονται. Είναι γνωστό έτσι κι αλλιώς πως από τη σωστή μόρφωση απορρέει η σωστή συμπεριφορά.

Η γυναίκα, συνεπώς, δεν θα πρέπει να διεκδικεί αλλά να απαιτεί την ανεξαρτησία και την αυτονομία της. Για να επιτευχθεί αυτό οφείλουν και οι άνδρες να αποβάλλουν τον μισογυνισμό από τον οποίο ενδεχομένως μπορεί να διακατέχονται και να βλέπουν τη γυναίκα ίσα και όμοιά τους. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα ελαττωθούν σημαντικά  οι δολοφονίες γυναικών από άνδρες αλλά, και τα κινήματα γυναικών κατά των ανδρών και των ανδρών κατά των γυναικών ώστε να επικρατεί ευημερία στη κοινωνία. Καλό θα ήταν επομένως οι άνδρες που αποτελούν το <<δυνατό>> φύλο να διακατέχονται από λελογισμένα φεμινιστικά αισθήματα. Κάπου εδώ ίσως ταιριάζει η φράση <<Κανείς δεν είναι κανενός>>.