Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο «Φτωχός μπαμπάς – Πλόυσιος μπαμπάς», του Ρόμπερτ Κιγιοσάκι. Πρόκειται για ένα από τα κλασικά «μπέστ σέλερ», με τις καλύτερες κριτικές, από αρθρογράφους διεθνώς αναγνωρισμένους, οι οποίοι αρθρογραφούν σε εφημερίδες παγκόσμιας εμβέλειας. Με τόσες καλές κριτικές λοιπόν μου ήταν αδύνατο να μην αγοράσω αυτό το «σουξέ», ώστε να αποτελεί μια ευχάριστη ενασχόληση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μου διακοπών.
Ο Ρόμπερτ Κιγιοσάκι στο βιβλίο του έχει ως σκοπό να καταγράψει τις διαφορές ανάμεσα στη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης των πλουσίων και των φτωχών, όσον αφορά το χρήμα. Για να κατανοήσει ο αναγνώστης τις διαφορές στο πώς σκέφτονται οι πλούσιοι και πώς οι φτωχοί, επιστρατεύεται η μέθοδος της αφήγησης διάφορων ιστοριών από τη ζωή του συγγραφέα, στις οποίες αποτυπώνεται η διαφορετική προσέγγιση στην επίλυση των ίδιων προβλημάτων από τον «φτωχό μπαμπά» και τον «πλούσιο μπαμπά». Ο «φτωχός μπαμπάς» είναι ο βιολογικός πατέρας του συγγραφέα και ήταν πανεπιστημιακός, στην ουσία άνηκε στη μεσαία τάξη. Από την άλλη ο «πλούσιος μπαμπάς» είναι ο πατέρας του κολλητού του συγγραφέα, ο οποίος ασχολούνταν με επιχειρήσεις. Έτσι ο Κιγιοσάκι από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με δυο εντελώς διαφορετικούς κόσμους, αυτόν της καθαρής μόρφωσης και αυτόν των επιχειρήσεων. Τις περισσότερες φορές οι συμβουλές των δύο «πατεράδων» προς τον συγγραφέα έρχονταν σε σύγκρουση. Ο συγγραφέας τελικά αποφάσισε από μικρή ηλικία να ακολουθεί τις συμβουλές του πλούσιου πατέρα του, συνειδητοποιώντας πως έτσι θα εξασφάλιζε μελλοντικά μια πιο ξέγνοιαστη ζωή, χωρίς ωστόσο να καταδικάζεται η νοοτροπία του «φτωχού μπαμπά», η οποία συμπυκνώνεται στη φράση « Διάβασε για να πάρεις ένα καλό πτυχίο, ώστε να σε προσλάβει μια μεγάλη εταιρία που θα σου εξασφαλίσει έναν ικανοποιητικό μισθό». Το σλόγκαν του «πλούσιου μπαμπά» από την άλλη ήταν «βάλε τα λεφτά να δουλέψουν για εσένα», το οποίο αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση…
Το βιβλίο σε γενικές γραμμές είναι ευκαταναόητο, ακόμα και για ένα μικρό παιδί, καθώς δεν χρησιμοποιούνται εξειδικευμένοι όροι των οικονομικών. Αυτό ίσως και να είναι μειονέκτημα ταυτόχρονα, διότι σε ορισμένα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται δεν επεξηγείται ακριβώς η μέθοδος και το «νομικό παραθυράκι» που αξιοποιήθηκε προκειμένου να επιτευχθεί μια κερδοφόρα οικονομική στρατηγική. Παρ’ όλα αυτά σας προτείνω ανεπιφύλαχτα να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, ιδιαίτερα αν σας ενδιαφέρει ο κλάδος της επιχειρηματικότητας, εφόσον ανακαλύπτοντας τον τρόπο σκέψης του «πλούσιου μπαμπά», θα αλλάξετε οπτική σε πάρα πολλά θέματα, αναθεωρώντας τη στάση σας απέναντί τους. Εν ολίγοις είναι από το βιβλία που «σμιλεύουν προσωπικότητες».