Το Δράν

Ένας … «ινσταγκραμικός» μύθος !

Το απόλυτο καλοκαιρινό σώμα: Ένας … «ινσταγκραμικός» μύθος !

Το καλοκαίρι συνεπάγεται παγωτά, μπάνια, χαλάρωση, πάρτυ με φίλους σε νησιά και μη, διακοπές στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού σωστά; Ναι, πράγματι το καλοκαίρι είναι όλα αυτά. Ομως το καλοκαίρι συνεπάγεται και χιλιάδες πικρόχολα σχόλια για το γνωστό και μη εξαιρετέο «bikini body» του καθενός. Κάθε καλοκαίρι στη παραλία μαζί με τους χαλαρωτικούς ήχους των τζιτζικιών και των κυμάτων θα ακουστει και ενα «πως βγαίνεις έτσι έξω» για τον καθε άμοιρο που τόλμησε να μην έχει σώμα μοντέλου ή έχει κάποια παραπάνω κιλά. Καλοκαίρι συνεπάγεται και χιλιάδες άρθρα να βομβαρδίζουν κάθε επίδοξο παραθεριστή διακηρύττοντας τους τρόπους που θα καταφέρει μέσα σε δυο βδομαδες να αποκτήσει το υπέρτατο σώμα για την παραλία. Αρα λοιπον το καλοκαίρι ειναι για όλους τοσο ανέμελο; Ή μήπως μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που δεν έχει το καθορισμένο απο τα πρότυπα ομορφιάς σώμα καταδικάζεται σε έναν συνεχή φόβο και ανασφάλεια;

Κοινωνικά δίκτυα: επίπλαστες εικόνες, καλοφτιαγμένα ειδωλα…

Αναμφίβολα και στο παρελθόν υπήρχαν τα πρότυπα ομορφιάς και φυσικά θεωρούνταν το ιδανικότερο η εμφάνιση κάποιου να εφαρμόζει πλήρως σε αυτα. Ομως στη δεκαετία 2010-2020 μέχρι σήμερα το ζήτημα του ιδανικου σώματος πήρε τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας της δραματικής επίδρασης των κοινωνικών δικτύων.Το Instagram έπαιξε αδιαμφισβήτητα τον πιο καίριο ρόλο στην εδραίωση της κοινής γνώμης σε έναν συγκεκριμένο σωματότυπο. Το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με έναν ουτοπικό κόσμο. Με έναν ιντερνετικό παράδεισο. Στο Instagram παρουσιάζεται μονο το τέλειο, είτε αυτη είναι η τέλεια ζωή, είτε το τέλειο πρόσωπο είτε το τέλειο σώμα. Η τελειότητα ειναι αυτη που θα γίνει διάσημη, που θα πάρει τις περισσότερες κόκκινες καρδούλες και τα περισσότερα εγκωμιαστικά σχόλια. Η τελειότητα τις περισσότερες φορές ομως ειναι προσποιητή.

Επιχείρηση «Ιδανικό σώμα»


Οι λεγόμενοι «influencers», αυτοί που προωθούν την τελεια εικόνα που γίνεται αντικείμενο φθόνου απο τους «κοινούς θνητούς» χρήστες στην πραγματικότητα έχουν πίσω απο τις κάμερες και τα φώτα μια ολόκληρη ομάδα και επιχείρηση που κατασκευάζει την ιντερνετική τους περσονα. Επιστρατεύονται γυμναστες, φωτογράφοι, διατροφολόγοι, στυλίστες για την δημιουργία μιας φωτογραφίας που θα απεικονίσει ενα αξιοζήλευτο σώμα. Έτσι, δημοσιεύεται στο Instagram η εικόνα ενός σώματος , έστω και επεξεργασμένη, απαλλαγμένου απο περιττά κιλά, κυτταρίτιδα, ραγάδες, γυμνασμένου αλλα οχι υπερβολικά, αδύνατου αλλα οχι υπερβολικά, με τις τέλειες αναλογίες. Η εικόνα αυτη παρουσιάζεται ως το πιο όμορφο. Το πιο ιδανικό.


Τέλειο σώμα δεν είναι άλλο από το δικό μας.

Όλα τα υπόλοιπα σώματα -που ανήκουν φυσικά στην πλειονότητα του πληθυσμού- κατηγοριοποιούνται ως άσχημα, μέτρια, με ελαττωματα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι με τα μη τελεια σώματα, επιδίδονται σε εξαντλητικές δίαιτες -η νευρική ανορεξία και η βουλιμία ειναι ιδιαίτερα συχνές στους νέους-, γυμναστικές, πλαστικές επεμβάσεις. Για το «τέλειο» σώμα. Αρα ένα τέλειο σώμα ειναι μονο αυτο που είναι κατάλληλο για τα πρότυπα των κοινωνικών δικτύων;Το σώμα έχει τόσες πολλές λειτουργίες. Χάρη σε αυτο μπορουμε να τρώμε τα φαγητά που μας αρέσουν, να πηγαίνουμε περπατώντας στα αγαπημένα μας μέρη.Με το σώμα μας αγκαλιάζουμε και φιλάμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Το σώμα μας κρατάει ζωντανούς. Το σώμα γονιμοποιεί  και φέρνει στον κόσμο μια νέα ζωή. Αυτο το σώμα δεν ειναι τέλειο; Πρέπει να περιβάλλεται απο γυμνασμένους κοιλιακούς ή αδύνατη μέση;

Το να καταφέρει κανείς να αποβάλλει την επίδραση των κοινωνικών δικτύων και να αγαπήσει τον εαυτό του είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και βοήθεια. Άλλωστε η αυτοπεποίθηση των ανθρώπων που συγκρίνουν την εικόνα τους με τα είδωλα στο Instagram ειναι -ευλόγως- στα «τάρταρα». Η αποδοχή του εαυτού μας είναι δύσκολη υπόθεση. Κανείς ίσως να μην έχει καταφέρει να αποδεχτεί κάθε πτυχή του.Ας κρατήσουμε ομως στο πίσω μέρος του μυαλού μας, κάθε φορά που θα αισθανθούμε ανασφαλείς και κατώτεροι, πως το τέλειο πολλές φορές είναι βαρετό.Αυτο που δίνει την ομορφιά στον κόσμο ειναι η ποικιλομορφία. Αυτο το πολύχρωμο ψηφιδωτό απο διαφορετικούς ανθρώπους, σώματα και προσώπα. 

    
Για αυτό λοιπον, την επόμενη φορά φίλε αναγνώστη που θα πετύχεις ένα άρθρο στο διαδίκτυο που θα απαριθμεί δίαιτες και ασκήσεις γυμναστικής για το μη κατάλληλο για την παραλία σώμα σου… φορά το μαγιό σου και πηγαινε -με αυτο το σώμα που εχεις- να απολαύσεις την θάλασσα και τον ήλιο!